sanslos.blogg.se

Tankar, funderingar och reflektion från en blivande förskolepedagog

Matematik i förskolan

Publicerad 2015-04-02 17:08:00 i Allmänt,

Dagligen möter barn och såväl vuxna matematik, på förskolan, i hemmet, arbetsplatsen, i samhället, utomhus, inomhus, i arkitektur och i konst. Det är viktigt att synliggöra matematiken för barnen och bli medveten själv om matematikens stora värld. Matematik finns överallt. Det går att finna geometriska former och mönster i arkitektur och hus och byggnader. Allting går att räkna och sortera.  Matematik går att finna såväl utomhus som inomhus. Emanuelsson (2007, s. 29)

I förskolan kan man på flera olika sätt synliggöra matematiken och stimulera och främja barns lärande om matematik. Pedagoger i förskolan använder dagligen jämförelseord och lägesord såsom hur stor är stenen, hur liten är pärlan samt befinner sig björnen bakom eller framför. Även detta är matematiska begrepp som stimulerar barns matematiska tänkande. Sterner (2014, s. 47) beskriver att författarna Doverborg och pramling Samuelsson menar att det finns en stor betydelse att vuxna i sin dialog med barn lägger fokus på matematik som har anknytning till händelser, situationer och fenomen.  Detta kan bidra till att barnens matematiska ordförråd breddas och lust och nyfikenhet kan väckas till att förstå och utforska matematiken som går att finna i sin omvärld.

Jag tänkte beskriva två roliga matematiskt stimulerande aktiviter kring matematik:

Vad är rumsuppfattning?

Enligt Persson (2007, ss 69-70) kan rumsuppfattning beskrivas som att kunna använda, förstå och utbyta information vart man själv befinner sig i rummet i relation med omgivningen och olika föremål. Att kunna beskriva vart någon eller en själv befinner sig eller förflyttar sig. Detta görs genom att använda begrepp som läge, avstånd och riktning. En god rumsuppfattning beskrivs som att kunna i efterhand uppfatta avstånd, vinkar, storlek, volymer samt jämföra föremål som barnen har erfarenhet om.

För att öva rumsuppfattning på ett lustfyllt och roligt sätt kan barnen få gömma olika föremål eller sig själva leken kan utspela sig såväl som inomhus som utomhus. Den/de som letar får sedan förklara/beskriva vart någon, eller något befinner sig (”jag ser nallen ovanför bänken bakom stolen” osv). När det gäller föremål kan man använda geometriska former att gömma, då får barnen även gå runt och leta vart de befinner sig och sedan beskriva hur de ser ut och vilken geometrisk form det är. När det gäller att någon av sina kamrater gömmer sig då står man kvar i mitten av rummet och ”letar”. När man ser, eller tror man vet var någon gömmer sig säger man det högt ut. Är det rätt får personen komma fram. Det går även att sjunga en sång kombinerat till denna lek. Den går så här:

– Var är Elias, Var är Elias?

– Här är jag, här är jag.

– Hur mår du idag då,

– Tack så mycket bra, bra

– Spring då hit

Siffror och antal

referens -

För att öva på siffror och antal på ett spännande och nyfiket sätt kan man använda sig av fem stycken plastmuggar och olika puttekulor. Det går att leka denna lek på olika sätt, ett av sätten är att i botten på muggen skriva en siffra. Har du fem muggar skriver du 1 på första muggen, två på andra muggen osv. Sedan skall varje barn få chans att gömma kulan under en mugg och de andra barnen skall få gissa vart kulan är. Den som har gömt kulan får beskriva det vill säga ge en ledtråd vart den kan vara. Har man exempelvis lagt den under mugg nr 4, kan man förklara ”kulan ligger under en mugg som är en siffra som är lägre än fem, men högre än tre. Eller är det med de lite äldre barnen kan man förklara ” två plus två”. Denna lek är väldigt uppskattad när jag gjort den på VFU och under mina vikariat på förskolor. Matematik stimulerar och utvecklar även språket. Enligt Sterner (2014, s. 45) utvecklar barn undan för undan en förtroegenhet med de ord, begrepp som matematiken innehåller. Genom att barnen får arbeta med problemlösning och beskriva vad de gör utvecklas språket även inom ämnet matematik.

 

 

 

Referenser:

Doverborg, Elisabet, Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (2006). Små barns matematik: erfarenheter från ett pilotprojekt med barn 1 - 5 år och deras lärare. 1. uppl. Göteborg: NCM, Göteborgs universitet

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Sterner, Görel, Helenius, Ola & Wallby, Karin (2014). Tänka, resonera och räkna i förskoleklass. Göteborg: NCM, Göteborgs universitet

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela