sanslos.blogg.se

Tankar, funderingar och reflektion från en blivande förskolepedagog

Nordplus v.16

Publicerad 2015-04-17 21:22:00 i Allmänt,

Åh vilken fantastisk vecka, det har varit den roligaste och mest givande vecka under hela utbildningen. Jag är evigt tacksam för att få ha deltagit i Nordplus och berikas med den erfarenheten, kunskapen och alla fantastiska människor man mött. Jag blev utvald tillsammans med fem andra elever från Borås högskola att delta i Nordplus. På Borås högskolas hemsida beskrivs vad nordplus innebär” Nordiska Ministerrådets samarbets- och utbytesprogram för utbildning i Norden. Syftet med programmet är att genom ekonomiskt stöd närmare knyta samman de nordiska lärosätena för högre utbildning genom nätverk där lärosäten, lärare och studenter kan utnyttja varandras speciella kompetens”.  Se referens på hemsidan.

Vi fick träffa studenter och lärare från Norge, Danmark, Finland och Sverige. Veckan innehöll olika morgonsamlingar som vi elever för respektive land fick ansvara för.  Dessa samlingar innehöll sånger, olika lekar och övningar. Vidare innehöll veckan olika föreläsningar, workshops och studiebesök. På kvällarna fanns aktiviterer som vi studenter från Borås fick hålla i. Nordplus -veckan började med knytkalas där varje land fick ha med sig mat som var typiskt ”Svenskt”, ”Norskt” osv. De övriga kvällarna innehöll bl.a. biljardkväll och Quizkväll.

Föreläsningar

Veckans utgångspunkt var det textila arvet i Borås och multimodala berättelseformer. Agneta mod lala berättade om Borås textila arv. Vi fick följa med tillbaka i tiden till 1600 talet och möta knallen, som skulle kunna motsvara dagens kringresande försäljare. Knallarna hade ofta en dräng med sig när de reste runt och sålde, köpte och bytte saker. Alla knallar hade en fässing som fungerade som en väska där de la det som de sålde och det som de köpte. Det var krav på att knallarna hade ett så kallat handelspass där det stod vad och var de fick sälja. Så vad sålde knallarna för något?  Eftersom Boråstrakten var stening och mager jord såldes därför egengjorda hantverk som inkomst och för att kunna försörja sig.

Den danska läraren Peter som berättade om olika appar som man kan använda i förskolan när barnen skall skapa, berätta en berättelse eller saga. Puppet pals var en app där man kan lägga in ljud och bilder och skapa sin egen berättelse. Peter pratade även multimodala berättelseformer samt om intryck och avtryck. Peter förklarade att media är en del av vår tid och är ett perfekt verktyg att använda som inspiration i förskolan. Men vad är då multimodala berättelseformer? Jo, Peter berättade att tekniken skapar nya uttrycksformer och mutlimodala berättelseformer är många intryck som fungerar ihop, det vill säga ljud, bild osv. Barn lär sig genom växelverkan mellan intryck och avtryck.

Länk till apparna.

Workshops

Vi hade en textilworkshop med ledning av goa lalalala där vi fick lov att skapa vår egen tygpåse. Otroligt roligt och väldigt enkelt. Jag som känner mig otroligt oduglig på alla sätt när det kommer till textil fann det för första gången i mitt liv som väldigt enkelt och lärorik. Vi fick välja tyg och sedan sy på så symaskin samt göra ett snöre av garn som knyter ihop påsen. Vi fick även göra tryck på tyg med hjälp av tyg färg.

Den norska läraren Anna-Lise hade en workshop som hade fokus på olika berättelseformer och hur man berättar en saga. Vi fick hjälpa Anna-Lise att berätta en saga, hon började och vi fick ge idéer på namn, platser, sjukdomar osv, små små detaljer som lät oss gå vidare i handlingen i sagan. Det var jätte roligt att få vara delaktig fast det är Anne-Lise som berättar. Vi fick även prova på att via olika föremål på ett borde stå i grupp om tre och skapa en saga tillsammans. Sagan ska handla om föremålen som fanns på bordet, en person börjar ta ett föremål och berättar något och sedan fortsätter nästa. Till sist fick vi där vi fick själva med hjälp av olika utklippta tygbitar skapa en saga och sätta upp dem i ordning. Vår saga handlade om ett djur som ville dansa disco i skogen men hade stövlar på sig så det gick inte (haha). Man fick följa med genom att titta på de olika tygbitarna vad som skulle hända härnäst i sagan. Ett fantastiskt sätt att använda textil och inspirerande aktivitet att låta barnen få göra i förskolan. Bara fantasin sätter stopp.

Studiebesök

Vi besökte navet där en guidad rundtur väntade och vi fick även medverka på en workshop där vi fick prova på att skapa egna rep och tova. Som jag beskrivit i ett tidigare inlägg om navet så finns det massa spännande saker att uppleva och utforska på navet. Alla de nordiska studenterna inklusive mig själv var eld och lågor och försökte uppleva och prova allt som Navet erbjuder. När vi sedan pratade om besöket kom vi alla fram till att man skulle kunna spendera en hel dag på navet för att det är så spännande och lärorikt.

Under veckan fick vi besöka Borås Textilmuseum där vi fick gå en rundtur och en guide berättade om textil och vad som finns i Textilmuseet. Vi fick även en snabbrundtur bland textilmaskinerna, en utställning som inte ännu är färdig. Mycket spännande. (Har beskrivit Textilmuseet som sådant i ett tidigare inlägg i bloggen)

Grupparbete

Vi studenter blev indelade i grupper där vi hade som uppgift att skapa, gestalta, berätta något via multimodala berättelseformer. Min grupp valde att göra en film om knallen.

Länka till filmen vi skapade

Hela veckan var fantastisk. Det var så inspirerande att tillsammans med andra nordiska studenter får samarbeta och mötas och samtala om allt som våra utbildningar innehåller samt erarenheter och kunskap. Vi samtalade och belyste olika ämnen fast textil stod i centrum och genom att få ta del av vad de olika grupperna skapat under workshop och deras grupparbete. Som blivande pedagog fick man inspiration till hur och vad man kan arbeta med barnen i förskolan när det gäller textil, skapande, multimodala berättelseformer.

Under veckan fick vi även lära oss the cup song. Detta är en otroligt rolig aktivitet som går att göra med barnen i förskolan. Vi hade så fruktansvärt roligt när vi gjorde detta och i slutet av veckan kunde vi alla rörelser.

Som ni förstått så var denna vecka verkligen fantastisk. Jag kommer bära med mig erfarenheten i min kommande yrkesroll och inspiration att våga tänka utanför ramarna och tillsammans med barn uppleva, utforska, skapa, berätta, diskutera, lära och utvecklas.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela