Flerspråkighet i förskolan
Sverige är idag ett mångkulturellt land fullt med olika språk, kulturer och människor med olika bakgrund. Förskolor runt om i landet ser inte annorlunda ut. Dagligen använder barn olika sätt för att uttrycka sig och kommunicera. Förskolan möjliggör för barn att utveckla sitt språk. Ann Katrin Svensson (2005, s. 11) menar att barns språkutveckling stimuleras och utvecklas genom språklekar. I förskolan leker barn med språk genom rim, ramsor, dikter och visor. Flerspråkiga barn behöver stimuleras och uppmuntras i sitt andra språk likaså i sitt modersmål.
Hur kan pedagoger stimulera flerspråkiga barn i förskolan? Enligt Svensson (2009, ss. 202-203) finns det olika saker man kan göra som pedagog för att möjliggöra språkutveckling i sitt modersmål och andraspråk.
- För att stimulera flerspråkiga barn kan man läsa böcker på modersmålet. Böcker på olika språk finns att låna på biblioteket och ta med till förskolan för att läsa tillsammans. Involvera barnet i texten och handlingen i boken. Som pedagog är det viktigt att lyssna, tala och diskutera med barnet.
- Uppmuntra barnet att tala sitt modersmål och lära de övriga barnen i barngruppen olika ord såsom hej, tack, förlåt samt olika sånger, rim och ramsor.
- Uppmuntra barnet att titta på filmer, tv som är på modersmålet samt skriva brev, recept och på teckningar på sitt modersmål.
- Fråga barnet (barnets föräldrar) om onomatopoetiska uttryck det vill säga ljudhärmande ord såsom hur låter en spansk kyckling? Hur härmar barnen bilarna i Bosnien? Hur låter en somalisk katt? m.m? Jämför sedan med hur detta sägs, låter på svenska.
- Slutligen visa intresse i barnets språk och att både modersmål och andra språket är viktigt. Fråga barnet om vad vissa ord heter på deras modersmål och på så vis stöd barnets andra språk.
Pedagogens förhållningsätt är avgörande för att lärande ska bli möjligt. Barn behöver känna att de kan och att det är givande och roligt att lära sig nya saker. Genom att se, lyssna, bekräfta och möta barnet med ett öppet förhållningsätt där barnen får chans att känna sig kompetenta, att utveckling och lärande är möjligt. Det är vårt ansvar som pedagoger att barnen ska känna sig trygga i sig själva och våga, vilja uttrycka sig och kommunicera. Genom att leka med språket möjliggörs lärande och leder till språkligmognad. Barn behöver få möjlighet till att ha intressanta och utvecklande samtal om allt möjligt eftersom det utvecklar språket. Det är viktigt att det är roligt att lära sig kommunicera och använda sitt/sina språk på olika sätt. Svensson (2005, ss. 12-13) Flerspråkiga barn behöver få utrymme att utvecklas inom alla sina språk. Många gånger fokuserar man på problemet att barn med flerspråkighet inte förstår allt som sägs i förskolan, istället för att se möjligheterna att ett barn har ett helt liv att utvecklas och lära inom många olika språk (sitt modersmål och andra språk). Med hjälp av stöttande, uppmuntrande och kompetenta pedagoger kan detta bli möjligt. ”Flerspråkighet borde vara en stor tillgång” Svensson (2009, s. 204)
Låt mig avsluta inlägget med ett citat från (Whorf, 1965)
”Språket är inte bara ett medel för att uttrycka tankar, det skapar också tankar”
Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev 2010, s. 7) trycker på vikten av att:
”Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Av skollagen framgår att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål”.
”utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra”
”tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld” (Lpfö 98 rev 2010, s.10).
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Svensson, Ann-Katrin (2009). Barnet, språket och miljön: från ord till mening. 2., omarb. uppl. Lund: Studentlitteratur
Svensson, Ann-Katrin (2005). Språkglädje: språklekar i förskola och skola. 2., [rev.] uppl. Lund: Studentlitteratur