sanslos.blogg.se

Tankar, funderingar och reflektion från en blivande förskolepedagog

Vad är ett didaktiskt material?

Publicerad 2015-01-26 14:40:00 i Allmänt,

Idag hade vi föreläsning och workshop med Lena Lyckestålh där vi fick lärdom av vad ett didaktiskt material kan vara för något och fick möta olika didaktiska material. Didaktik betyder läran om undervisningsmetodik. Lyckestålh [1] beskriver det som undervisningens och inlärningens teori och praktik eller undervisningens innehåll och form. Under denna VFU period skall vi studenter skapa vårt egna didaktiska material och ta med till förskolan. Vi har även fältdagar innan och efter till vårt förfogande för att ta reda på pågående tema och intresse hos barnen samt sedan göra en uppföljning vad de lärt sig genom det medtagna didaktiska materialet och aktiviteterna kopplat till det.

När man skapar ett didaktiskt material behöver man ställa sig frågorna:

  • Vad
  •  Hur
  •  Vem
  •  När
  •  Varför
  •  Med
  •  Vem bestämmer lärandet
  •  Var

Lena Lyckeståhl [1] menar att det är viktigt att vara en medforskande lärare och låta barnens intresse, inflytande stå i fokus men också ens eget intresse och fantasi skall funka som drivkraft i sitt skapande av didaktiskt material. Det är viktigt att det didaktiska materialet har ett syfte som går att koppla till styrdokument och att det utgår från barnens intresse så att det blir ett lustfyllt och roligt lärande. Lyckeståhl [1] uppmanade att det även är viktigt vi finner det didaktiska materialet som meningsfullt och lustfyllt. Vi ska även utgå från våra egna intressen, erfarenheter och vad vi tycker är roligt. På så vis kan vi inspirera barnen att bli nyfikna och intresserade av vårt didaktiska material.

Efter föreläsningen var det dags för lite workshop där vi elever i par om två fick välja en liten kasse med en siffra på. Alla kassar innehöll olika didaktiska material. Till det didaktiska materialet fick vi en lapp med olika didaktiska frågeställningar vi skulle diskutera.

        

I den kasse jag och min kurskamrat valde fanns en liten påse innehållande ett litet fiskespö med en magnet på och olika utklippta fiskar i papper som hade en bild på baksidan samt ett gem på. Detta didaktiska material skulle kunna användas på flera sätt. Bilderna visade olika föremål, dessa föremål kan barnen få fiska upp och berätta en saga, eller hitta på ett rim till. Barnen kan även få beskriva vad de ser på bilden, färger, form vart man kan hitta dessa föremål osv. Detta är språkutvecklande didaktisk material och det är lustfyllt att varje barn får chans att fiska upp en bild. De yngre barnen kan ta upp en fisk ur den blå påsen som allt låg i och sjunga en sång till föremålet som bilden föreställer. Det går att ha fiskarna med bilden vänd uppåt så alla barn kan se bilderna eller ha det nedåt så det blir en överraskning vilken bild på ett föremål man fiskat upp. Det går att anpassa detta didaktiska material till både de yngre och äldre barnen.

 

 

[1] Lena Lyckeståhl, Workshop: didaktiskt material, Högskolan I Borås, 2015- 01-26

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela