Bild -workshop
På många förskolor finns ateljéer eller ett rum som är till för skapande och bild. Dessa rum har ofta hyllor eller skåp med undangömt material som endast tas fram vid speciella tillfällen. Det finns oskrivna regler om vad som får användas och inte användas. Så här har det sett ut på flera av mina VFU platser och där jag varit vikarie. Spontant känns det tråkigt att barnen inte får fri tillgång till materialet som finns i dessa miljöer. Skapande är en fantastisk möjlighet för lärande och kommunikation.
Idag hade vi bildworkshop tillsammans med Mats. Massor av material låg framdukat på bordet som är placerat i mitten av bildsalen. Redan från första början har Mats fångat min nyfikenhet och jag undrar vad det är vi ska göra. Mats förklarar att vi har fri tillgång till allt som bildsalen innehåller och erbjuder. Vi fick välja fritt och testa på allt vi vill under workshopen. Inne i bildsalen finns nästan allt, olika slags papper, pennor, färgpennor, målarfärg, glitter, salt, tyg, sax, kryddor, snäckor. Det kan vara ett gott ide att låta barnen bekanta sig med avdelningens material och få fri tillgång till det. På så vis får barn inflytande, medbestämande och nyfikenhet styra lärandet. Mats 1 förklarar vidare att det finns uppgifter vi ska få prova på men skapandet inom dessa uppgifter är fritt. Det finns en mall att gå efter men syftet är att helt själva få uppleva, upptäcka, utforska inom skapandet. Det fanns inga restriktioner om hur mycket eller vad vi fick använda.
Material som finns på förskolor används ofta sparsamt på grund av begränsad ekonomi men samtidigt ställer jag mig frågan när skall materialet användas? Och det finns så mycket material man kan använda som inte är dyrt. Det går att hämta material från exempelvis naturen samt återanvända olika material och föremål. Det finns oändligt många möjligheter. Kanske har pedagogerna blivit bekväma och inte har ett intresse av bild därför står ”dyrt” material och bara samlar damm. Barnen borde få möjlighet att skapa fritt och använda sig av allt material och olika tekniker.
Det blev nu dags att börja skapa det började med att vi fick välja en bild som låg på bordet, jag valde en bild på en blomma.
Efter vi valt bild skulle vi använda en av mallarna som fanns där det var en fyrkant utskuren så det såg ut som ett litet fönster. Med hjälp av detta blev bilden man valt en liten bild innehållande ljusa och mörka kontraster.
Sedan var det dags att förstora upp den nya lilla bild man fått på ett vitt papper i storlek 15*15 genom att använda färgat papper som man skulle riva isär och sedan klistra fast på.
När detta var klart sprang mats iväg och kopierade upp tolv kopior av detta och sedan fick man skapa ett eget mönster med hjälp av alla 12 bitar. Jag provade olika sätt.
Sedan valde jag att måla av min blombild med akvarellfärger, detta var väldigt roligt att se hur färgen flöt ut och hur min teckning blev mer "levande"
Efter detta moment fick man skapa helt fritt med hela bildsalen och dess material till förfogande.
Jag använde mina fingrar när jag målade med färg, jag valde mina favoritfärger gul, rosa och röd. Sedan hällde jag över mjöl, salt, glitter. Efter det vikte jag pappret på mitten och fick detta mönster. Otroligt roligt hur lätt och lustfyllt det är att skapa egen abstrakt konst och experimentera med olika material, material som går att hitta i ett kök (kryddor, mjöl, salt, socker osv eller varför inte ta material från naturen och använda i sitt skapande?
Workshopen var fantastiskt roligt, det var spännande och givande att ha en uppgift att gå efter och sedan få skapa helt fritt, en bra kombination enligt mig. När det var dags att mäta ut 15*15 tog min matematiska osäkerhet vid och jag började känna att, oj hur stort är det, kanske gör jag fel, hur ska jag mäta ut detta. Under hela skapandet märkte jag även att jag tittade på hur de andra gjorde för att försäkra mig om att jag gjorde rätt. Detta är något som jag märkt att en del barn i förskolan gör, de tittar på varandra för att jämföra samt få insikt i hur man kan göra samt hur gör de andra.Eva Änggård (2012) menar att "Konstnärer har alltid ritat av andra, konst bygger alltid på andras konst. Det är accepterat bland vuxna konstnärer, men inte hos våra barn. Att inte låta barn härma och lära sig estetiska tekniker är som att säga att de ska kunna läsa och skriva genom att hitta på ett eget alfabet". Jag ser det som en del i att lära sig och att samspela med andra. Det gäller bara att inte låta osäkerheten ta över så att man till slut ger upp. Där är pedagogens förhållningsätt viktig för barnen att vara stöttande och uppmuntrande att alla kan och att det finns ofta flera sätt att lösa en uppgift och att tillsammans kan man lösa olika problem och svårigheter. Den som hjälper blir stärkt och den som blir hjälpt lär sig. Det var otroligt roligt att få prova på att skapa med olika material såsom färg, kryddor och glitter. Det startade massa olika tankar, hur blir det om jag blandar detta, hur känns det, hur luktar det och hur lång tid tar det att torka. Fantastiska reflektioner som barnen borde få chans att fundera över genom att få möjlighet att skapa fritt.
Mer bild och skapande åt barnen i förskolan där de får använda material fritt!!!
När jag tänker på ordet bild förknippar jag det med att måla med pennor, vattenfärg eller kritor på ett vanligt vitt papper. Kanske är detta den mest vanliga tolkningen av ordet bild. Jag minns tillbaka när man hade bild i högstadiet där man kämpade med att måla genom olika tekniker så snyggt som möjligt. Jag blev aldrig nöjd med något jag skapade och kanske därför målar jag sällan. Anders Marner (2012) menar att " Förskolläraren måste tänka sig att barnet vill berätta något. Säger man bara ”vilken fin bild” missar man poängen och lär bara barnen att saker är ”fina” eller ”fula”. Sedan kan man också lära barn olika knep för att få fram motiv. Fritt skapande är inte bara bra. Det är ett uttryck för den individuella personligheten, men ett uttryck utan stöd leder inte till utveckling". Visst är det så, jag kan inget annat än att hålla med. I min roll som pedagog är det viktigt att inte bedöma barnet eller vad hen skapar. Utan locka till lust att lära och uttrycka sig och möjliggöra för barnet att berätta något med sin konst och sitt skapande, finnas där för att stötta, uppmuntra och synliggöra barnets egen lärandeprocess och sitt skapande. Genom att barn få chans att skapa kan de sätta ord på händelser och känslor, kanske kan bild och skapande ta vid där ord inte alltid räcker till.
Enligt läroplanen för förskolan Lpfö 98 (2010, s.7) så är bild en av de uttrycksformer som ska användas som metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta kan tolkas som att ett varierat arbetssätt i bild kan främja barns lärande
Referenser:
http://www.lararnasnyheter.se/FS_12_01_tema_taskapandetpaallvar.html
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442