Fältdag - uppföljning
Idag har jag varit på min VFU för en sista fältdag. Det var dags att följa upp och utvärdera hur det gått med mitt didaktiska material. Det var otroligt mysigt att träffa alla barn och pedagoger igen. Jag och min handledare bestämde att sätta oss ner och prata med de barn som deltagit under aktiviteterna som var kopplat till mitt didaktiska material. Vi frågade vad de tyckt om aktiviteterna, om materialet och vad de minns. Alla barn tyckte att det hade varit roligt att skapa lådan. De mindes att vi blandade olika färger för att få fram en ny färg och att de hjälpts åt. De berättade att de fått välja om de ville ha en stor eller liten pensel och att de använt båda två men att det var ”lättast” att måla med den stora penseln. Barnen berättar att de var roligt att måla och det var spännande att få limma och använda limpistolen.
Min handledare berättar att de använt skogen i samlingar när de läst saga och när de pratat om skogen. Min handledare har upplevt att det varit bra att ha ett konkret material att visa upp eftersom barnen på nära håll fått möta skogen i ett miniatyr format. De barn som var med och skapade lådan fick berätta för de andra barnen hur de gjort och vilka färger de använt och vad skogen innehåller. På så vis har barnen fått samspela med varandra och varit förebilder för de yngre barnen.
Barnen sprang och hämtade sin bok och visade upp vad de hade målat och skapat. Min handledare berättade att under vernissagen som barnen haft för sina föräldrar hade barnen visat upp sina böcker och tillsammans med sina föräldrar läst och pratat om bilderna.
Det gläder mig att barnen uppskattar sina böcker och tyckt att det var roligt att få visa upp dem. De är verkligen otroligt stolta över sina böcker. Min handledare berättar även att det har blivit ett mål att barnen kan ta hem böckerna och be föräldrarna att läsa texten både på svenska samt deras modersmål. På så vis stimuleras barnens språkutveckling och samarbetet mellan förskola och hem. Barnen har även visat upp böckerna för varandra och sina yngre kamrater, de har jämfört de olika bilderna och pratat om djuren de målat, klippt, klistrat och färglagt. Min förklarar att eftersom barnen har så stort intresse för sina böcker har avdelningen bestämt att de kommer fortsätta att utveckla arbetet och låta barnen fylla sina böcker med alster de skapar i framtiden. Min handledare ansåg även att det didaktiska materialet har uppnått målet att fånga barns intresse, inflytande och medbestämmande. Barnen har på kort tid utvecklat ett större intresse för böcker och vill fortsätta utveckla sina egna böcker. Min handledare upplever att även intresset för högläsning har ökat.
Mitt bokprojekt har verkligen lyckats bra likaså projektet med lådan. Barnen kan när de vill ta fram sina böcker och titta på bilderna, läsa texten och diskutera och samtala om deras bok. Lådan går att använda som didaktisk material och barnen får även leka med lådan när de önskar. Det har varit ett konkret didaktiskt material som varit roligt att göra och roligt att utveckla tillsammans med barnen. Innan jag gick hem kom två barn och sa hejdå och visade att lådan stod mitt i utställningen tillsammans med barnens övriga alster de skapat i temat skogen. Det viktigaste är att barnen haft roligt med mitt didaktiska material och att det varit lustfyllt och möjliggjort lärande.
Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.7) trycker på vikten av att:
”Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska”
”utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild”(Lpfö 98 rev. 2010, s.10)
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442