sanslos.blogg.se

Tankar, funderingar och reflektion från en blivande förskolepedagog

Fältdagar och presentation av didaktiskt material

Publicerad 2015-04-03 11:12:00 i Allmänt,

I samråd med min handledare bestämde vi två fältdagar innan min VFU period samt en fältdag efter VFU för att följa upp och utvärdera.

Avdelningen där jag skall ha min VFU arbetar denna termin med temat Skogen.

Förskolan där jag har min VFU är beläget i en mångkulturell stadsdel och majoriteten av barn är flerspråkiga. Jag har tidigare haft min VFU på denna förskola så jag har fått en god kontakt med barn, föräldrar, personal och min fantastiska handledare. Jag och min handledare hade ett samtal första fältdagen där vi pratade om den didaktiska uppgiften. Hon fick sedan ta del av mina tankar och jag av hennes. Vi bestämde att eftersom barngruppen arbetar med temat ”Skogen” där arbetslaget har valt att väva in alla läroplanens strävansmål så skall mitt didaktiska material vara kopplat till skogen. Vi kom tillsammans på att jag skulle skapa en bok/mapp till varje barn där de får sätta in sina alster de skapat och skapar(i temat) under resten av terminen. Vissa av barnen har inte böcker hemma och på så vis blir det en erfarenhet att få sin egen bok att fylla med bilder och text. Jag hade även ett ide om att ta med en tom kartonglåda där jag tillsammans med barnen skapar ett didaktiskt material tillsammans. Barnen får chans att skapa en skog i denna låda.

Barnen är uppdelade i tre olika aktivitetsgrupper. Det är en pedagog i varje grupp. Alla barn fick varsin bok som blev deras egen.

Under dessa två dagar observerade jag vad barngruppen var intresserade av samt vad och hur arbetslaget arbetade med det valda temat. Det var också viktigt att få tid att umgås och prata med barnen. Eftersom mitt didaktiska material blev en del i det pågående temarbetet ”skogen” valde jag att inrikta mig på min handledares ansvarsbarn vilket var de äldsta barnen. De stora barnen var alltså de barn som skulle vara med i skapandet av lådan. Det var även de barnen jag var med och hade samling om skogen, målade djur och teckningar som de skulle få sätta in i sin bok och skapandet av lådan.

Jag ville att mitt didaktiska material skulle beröra flera olika ämnen såsom matematik, språk, naturvetenskap, teknik och bild. Barnen ska få möjlighet att få utlopp för sin skapande förmåga och använda sin fantasi, idéer och tankar kring hur ser en skog ut, vad finns i en skog, vilka färger har skogen samt vem lever i skogen och vad växer där. Barnen ska få chans att uttrycka sig och tillsammans komma fram till hur de skall gå tillväga och lära mer om skogen. Vi kommer använda oss av ipad och böcker för att ta reda på mer kunskap om skogen. Därför blev lådan en utgångspunkt för tankar, reflektion, diskussion och problemlösning. Framför allt var målet med mitt didaktiska material att barnen skulle vara med och skapa och ha roligt. Barnen har ett stort intresse för det pågående temaarbetet och därför var det barnen som skulle få leda det didaktiska arbetet med lådan i önskad riktning. Lustfyllt, glädje, lärande och roligt är de viktigaste målen. I den andra delen av mitt didaktiska material ska vi samtala om djur och barnen ska få måla olika djur och lära sig mer om djuren under en samling. Teckningarna ska barnen sedan få sätta in i sin naturvetenskap bok. Barnen får också träna på att koncentrera sig, samspela med varandra och utveckla sin finmotorik. Fältdagarna gav mig inspiration och kött på benen gällande skapandet av mitt didaktiska material. Jag känner mi även nöjd med att ha två delar i mitt didaktiska material. Ett färdigt och ett som vi utvecklar tillsammans. Eftersom det finns vissa barn som inte har erfarenheter av böcker eller böcker hemma blir detta en fantastisk möjlighet att få skapa sin egen bok och ta med hem. Kanske ökar det intresset för böcker och i framtiden för bokläsning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela