Museeumbesök
Under denna termin ska vi besöka olika museum såväl i Borås som i Göteborg. I tankarna ska man ha med sig frågeställningar som:
- Hur kan ett museibesök bli ett lärande tillfälle för barn i förskolan?
- Kan ett museibesök integreras i ett temarbete på ett bra sätt?
Idag har jag tillsammans med tre kurskamrater samt en av kurskamraternas två barn som är fem respektive sju år besökt olika museum i Göteborg.
Inför ett museum besök är det viktigt att fundera över vad är syftet med att åka till ett museum, vad vill vi att barnen skall få uppleva, varför. Det kan vara betydande att kolla upp innan vad museum erbjuder, vilka utställningar och aktuella ämnen som museum erbjuder och sen integrera det i den pågående verksamheten. Det är viktigt ur många aspekter att förbereda barnen innan ett museum besök. Genom att förbereda barnen var, när och varför vi ska åka till ett museum kan hjälpa barnen att känna sig trygga med att åka med och förståelse för varför vi åker. Det kan vara betydande att välja vilket lärande fokus man skall fokusera på t.ex. matematik, språk eller naturvetenskap. Givetvis inte utesluta barnens olika lärande men att ha en tanke om vad barnen skall få fokusera på och möta.
Världskulturmuseet
På världskultur museumet blev vi hänvisade att gå upp till våning tre där det fanns en utställning som är för barn, familjer och blivande förskole pedagoger. Uppe på våning tre möts vi av en utställning om jordlingarna. Utställningen består av bilder och korta rim om jordlingarna som bor på jorden. Det finns massor av saker man kan göra såsom skapa sin egen musik, bygga städer och utforska människornas olika saker. Denna utställning är verkligen perfekt för alla barn. Utställningen är färgglad, i barns höjd och fylld med saker att göra, upptäcka, se och läsa om. Man kunde styra rymdskeppet och Passar alla åldrar och barnen kan få leka fritt och uppleva och upptäcka. Utställningen är gjord av barn för barn vilket är helt fantastiskt. Barn från olika delar av Göteborg fick välja ut föremålen och sedan berätta och tolka de olika föremålen.
Här är en av texterna man möttes av i utställningen
På Tellus jordlingarna bo
Dom stökar, leker, bråkar och sover i ro
Deras tankar och drömmar far
Till en plats helt underbar
Dom skapar buller och sång;
Kom gör musik här på en gång!
Det finaste som dom gjort det är språk
Det kan bli vers och avsluta bråk
http://www.varldskulturmuseerna.se/varldskulturmuseet/utstallningar/aktuella-utstallningar/jordlingar/
Göteborgs stadsmuseum
På Göteborgs stadsmuseum står historia i fokus. Här får besökaren möta vikingatidens guda berättelser, upptäcka medeltidens rika bild- och formspråk. Du får följa Göteborgs väg från en befäst stad på 1600-talet, via 1700-talets nya idéer och 1800-talets tillväxt till en modern industri- och hamnstad. Detta museum erbjuder många lärandesituationer och intressanta diskussioner, reflektioner hos barnen. Museeumet är ganska stort så det kan vara givande att åka hit flera gånger för att hinna och orka med allt. Det som gjorde mig väldigt positivt överraskad var att vi fick när vi kom en karta till barnen där de hade som uppdrag att gå en vis väg och hitta olika föremål i utställningarna. Detta var otroligt spännande och gjorde barnen vi hade med oss nyfikna. De letade efter föremålen och fick samtidigt titta och läsa om de andra föremålen som fanns utställda. Detta gjorde det väldigt lärorikt och givande för barnen. De hade ett uppdrag samtidigt som de blev nyfikna och ville veta mer om utställningarna.
Det finns även en del i museum som är till för barn i 0-5 år där de får leka och busa. Detta är väldigt bra att avsluta efter att ha tittat på de andra utställningarna att få chans att leka av sig och ha roligt. I utställningen Barnens museum finns mycket att utforska och göra. Kom och klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergs kranen, snurra på pariserhjulet eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur.
Det finns även en utställning om barn som bott på barnhem och i forsterhem. Genom brev, berättelser, bilder och föremål får vi följa med i dessa barns egna berättelser och barndom. Utställningen var verkligen fängslande men på många sätt inte passande för barn i förskoleåldern. Att samtala om dessa ämnen att det finns barn som bott i foster hem och på barnhem kan vara viktigt att prata med barnen om, att det finns olika familjeförhållanden och att alla föräldrar inte är förmögna att ta hand om sina barn av olika anledningar och att alla barn inte haft en mamma och/eller pappa som levt och på så vis behöver bo hos någon annan. De historier man fick ta del av under utställningen var många gånger inte trevlig eller bra. Därför är utställningen mer lämplig för vuxna. Det är mycket text och långa berättelser med både positiva och negativa berättelser. Barn skall få vara barn och det kan vara viktigt att beskriva att det finns barn i världen som far illa på olika sätt i världen och även här i Sverige, men att berätta i detalj eller ta del av de ledsamma och otrevliga historierna känns inte lämpligt för barn förskolåldern.
Avslutande reflektioner
Det är både spännande och lärorikt att gå på museum. Det är fina stora lokaler där det finns möjligheter för utforskande, upplevelser, reflektioner och lärande. Pedagogens förhållningsätt är a och o precis som alltid. Barnen har stor möjlighet att ta del av kultur, samhällsinformation och olika ämnen som våra styrdokument belyser. Att ha ett syfte och mål med studiebesök på museum är viktigt. Det ska bli spännande att i min kommande yrkesroll få åka med en barngrupp till ett museum. Det går att integrera museibesök i ett temaarbete och fokusera lärandet på det som temaarbetet lutar sig mot. Museum ändrar utställningarna då och då och det finns information att ta del av på deras hemsidor vilket gör det lätt för mig som pedagog att förbereda mig och barnen inför ett besök.