sanslos.blogg.se

Tankar, funderingar och reflektion från en blivande förskolepedagog

Navet – En plats där upplevelser och lärande står i centrum

Publicerad 2015-01-30 17:13:00 i Allmänt,

Under denna termin fick vi chansen att besöka Navet som är ett Sciences center som ligger i Borås. Hit får olika förskolor/förskoleklasser samt skolklasser komma och göra studiebesök tillsammans med pedagoger och vuxna. Navet är ett fantastiskt ställe där du möts av en helt ny värld av kunskap och lärande.  Navet är indelat i olika rum som berör olika ämnen bl.a. matematik, teknik, naturvetenskap, hållbarutveckling, kroppen och vatten.  Navet är stort och har flera våningar. Ett rum innehåller en plats där kriminologi står i fokus och i ett annat rum sker experiment med fokus på kemi. På navet finns nästan allting och här står upplevelserna i centrum för så väl barn som vuxna. När vi besöker navet får vi berättat för oss att på navet finns det bara en regel. Man får inte ha händerna i fickan, man får röra, känna, titta och prova allting som Navet erbjuder. Så himla spännande och man känner att barnet inom sig vill hinna prova på allt.

Under vårt studiebesök fick vi delta i en föreläsning med fokus på hållbar utveckling. Föreläsningen var mycket givande och jag fick ett uppvaknande om hur vi människor behandlar vår jord, att vi inte är så  snälla som vi borde vara för att jorden ska finnas kvar för våra barn i framtiden . Anna Gunnarsson [1] som höll i föreläsningen tog bland annat upp att allt som finns på jorden kommer ifrån solen. Vi är alla stjärnor (stjärnstoft). Ingenting försvinner allting stannar kvar och sprids runt. Detta är väldigt häftig kunskap som barnen borde få ta del av, att var och en av oss är stjärnstoft. Hur coolt är inte det? Vidare pratade Gunnarsson [1] om övergödning, klimatfrågan, avverka skog, biologisk mångfald och att arter försvinner. Dessa är väldigt tunga ämnen men väldigt viktig för oss pedagoger att ha kunskap om för att lära barnen om varför det är så viktigt med hållbar utveckling. Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) redogör för att förskolan skall sträva efter att varje barn ”utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap.

Efter föreläsningen blev det dags för workshop och grupparbete. Vi blev indelade i grupper om ca fyra stycken där vi fick i uppgift att rangordna i vilken ordning hur lång tid det tar för olika material att brytas ner i naturen. Med hjälp av ett snöre och klädnypor med olika år skrivet på och skulle vi para ihop vilket föremål som bröts ner först respektive sist. På förskolan kan man göra liknande aktivitet genom att lägga ut eller gräva ner olika saker t.ex. ett bananskal, en äppleskrott, ett plastföremål, en korv och efter ett par veckor se vilka föremål som finns kvar. Det blir ett intressant experiment som barnen kan följa under en lång tid. Lpfö 98 (rev. 2010, s. 10) trycker på att ”Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp”

Detta är en aktivitet som går att synliggöra att vi behöver vara snäll mot vår natur och slänga skräp och soppor i papperskorgen, källsortera och inte konsumera för mycket utan istället försöka återanvända. Kanske påverkas jorden inte idag av det som sker men i det långa loppet kommer jorden ta stor skada och i framtiden kommer människor inte att kunna använda, njuta av jorden på det sätt vi gör idag.

Det andra momentet under workshopen var att få återskapa något av återvunnet material. Jag kunde ej närvara under denna workshop utan diskuterade med mina kurskamrater om detta moment ett par dagar efteråt. Min personliga reflektion är att det finns oändliga möjligheter att skapa med hjälp av återvunnet material. Äggkartonger, toarullar, cd-skivor, plastföremål, knappar och mjölkkartonger kan bli något annat genom att få låta sin fantasi styra. På min VFU skapade barnen med hjälp av toarullar samt kvistar varsitt träd. De limmade ihop kvistarna på toarullen och målade toarullen brun som en trädstam. Genom ett sådant här skapande går det att få med många ämnen såsom matematik, språk, och naturvetenskap. Barnen får chans att lära sig nya ord och begrepp och sätta ord på sina tankar och idéer samt sin skapande process tillsammans med andra. De får möta matematik då de kan se vilka geometriska former som går att finna i olika föremål och material, samt antal, storlek, läge, mönster osv. Naturvetenskap blir synlig i hållbar utveckling samt att de får använda naturmaterial i sitt skapande. Det är viktigt att som pedagog att vara närvarande och finnas till för att svara på frågor, hjälpa barnen att utveckla idéer, tankar och stötta i den skapande och lärande processen.

För att veta mer om navet går det att gå in på deras hemsida(http://www.navet.com/). På helgerna är det öppet för allmänheten och under veckorna har förskolor, förskoleklass samt skolklasser möjlighet att boka in ett besök. Otroligt spännande, lustfyllt och roligt att få möta olika ämnen och experimentera, uppleva, upptäcka och utforska.

 

 
 

 

Vi fick följa med in till Navets egna secondhand där det fanns massa olika kläder i olika textila material.

 

 

 

 

 

Det fanns även en gammal vävstol.

 

 

 

 

 

Här är en toalett där man får prova att spola ner olika saker och så gör den ljud, såsom "klappar händerna" när man slänger rätt.

 

 

 

 

 

 

 Navet har ett rum som har tema vatten där barnen får utforska och experimentera med vatten.

 

 

 
På övervåningen finns ett rum om kroppen
 
 
 
 
 
 
 

 Det fanns massa telefoner upphänga som man kunde lyssna på och höra olika ljud. Jag fastnade här och lyssnade på alla. Här får barn möjlighet att använda sina sinnen och speciellt sin hörsel för att höra vad det är för ljud och även föreställa sig vad det är som låter.

 

 

 

Referenser:

[1] Anna Gunnarsson, Workshop, föreläsning och studiebesök: Navet sciences center, Hållbar utveckling, Högskolan I Borås, 2015- 01-30

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela