Att arbeta med textil i förskolan
Genom att arbeta med textil i förskolan ges barnen möjlighet att utveckla sitt språk, sitt matematiska kunnande, sin finmotorik och sin skapande förmåga. Textil erbjuder oändligt många kreativa möjligheter. Barn får via textil ett sätt att uttrycka sina känslor, tankar, idéer. Det finns olika tekniker att använda sig av t.ex. tovning, väva, och sy. Det går att anpassa teknikerna till förskolebarns nivå genom att som pedagog veta hur man gör och på ett konkret sätt introducera det för barnen. Det går att klippa ut tygbitar och sy fast dem i varandra eller limma på ett papper. Det går att göra textiltryck på tyg samt sy för hand olika figurer och laga kläder. Det är viktigt att vara en närvarande pedagog och låta barnens kreativitet och fantasi flöda.
När barnen får möta textil finns det många möjligheter att låta barnen berätta om sitt skapande, sina tankar och idéer, detta blir på så sätt ett lärande moment där barnen får sätta ord på sin skapande process och reflektera hur och vad de gjort. Det går att få ett givande pedagogisk samtal där barnens reflektioner står i fokus. Barnen blir uppmärksammande om olika ord, tekniker, och sitt eget lärande under skapandet. Det går att använda sina sinnen när man arbetar med textil. Att känna hur tyg känns, hur det luktar och hur det låter när man river tyg, eller klipper i tyg och hur ser tyg och olika mönster ut är några. Tyg kan uppfattas på många olika sätt mjuk, strävt eller lent och det finns oändligt många olika textila material såsom siden, satin, sammet, tyll, ylle, bomullstyg mm. Textil är ett fantastiskt material som går att klippa, limma, sy. Genom att klippa i tyg får barnen en utmaning då de många gånger är vana vid att klippa i papper. Det barnet klippt ut kan sedan sättas ihop till ett collage. Braxell (2010, s. 109) Matematiken går att finna i textil såsom olika färger, former, mönster. Barn får via textil ett sätt att uttrycka sina känslor, tankar, idéer.
Tovning är en teknik att arbeta med textil på ett spännande och lustfyllt sätt. Tillsammans kan barnen få tova en ulltavla där de kan hitta på en berättelse till sin ulltavla. Braxell (2010, s. 108) menar att alla barn kan tova med ull både de yngsta och äldsta barnen. Braxell (2010) skriver vidare att i denna textila teknik får barnen en sinnesupplevelse med ullen och det varma vattnet.
Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010 s.7, 10)
"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning"
"utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap"
"utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama"
Referenser:
Braxell, Stina (2010). Skapande barn: att arbeta med bild i förskolan / [Stina Braxell]. Stockholm: Lärarförbundets förlag
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442