Specialpedagogik
Idag har vi varit på en otroligt givande workshop med Camilla Carlsson som berättade om specialpedagogik i förskolan. På förskolan får man möta barn som bär med sig en ryggsäck full med kunskap, erfarenheter, personlighet, känslor, tankar, språk. Alla barn har olika behov och vissa barn behöver mer stöd än andra. Under tidigare VFU perioder och tidigare vikariat på förskolor/skola har jag mött barn med olika livssituationer, personligheter och funktionsnedsättning. Under föreläsningen pratade vi mycket om att kommunicera med tydliggörande pedagogik. Detta kan underlätta för barn som har svårt att kommunicera och uttrycka sig samt svårigheter förstå sin omvärld. [1] Camilla Carlsson menar att visualisera med bilder i ett arbetsschema eller tidschema kan hjälpa barnet att förstå hur en dag på förskolan ser ut och är. Vissa barn är oroliga och har hemlängtan, vissa barn har svårt att avsluta en aktivitet eller känner oro innan utflykt och liknande, för dessa barn kan ett bildschema bli en räddning att känna trygghet och förståelse för sin omvärld, rutiner och aktiviteter. Vi diskuterade även vad betyder kanske, sen eller om en stund egentligen? Hur tolkar barnet detta och hur kan man vara mer tydlig i sin kommunikation för det skall vara förståeligt för barnet?
Många barn har olika behov av förberedelser inför aktiviteter inför att avsluta lek och påbörja något annat. Detta går som sagt att tydliggöra med ett tidschema eller bildschema. Går att använda för alla i barngruppen. På så vis kan barnet känna trygghet och förstå när, varför var något skall hända. Vi fick även lära oss mer om GAKK som är en förkortning på grafiskt alternativ och kompliterande kommunikation – hjälpmedelsberoende. Detta innebär att man med hjälp av föremål, foton/bilder, symboler och/eller talande hjälpmedel, datorer för att kunna kommunicera.
[1] Camilla Carlsson menar att det behövs Erfarenhet av och kunskap om föremålet på bilden behövs för att kunna förstå och göra sig förstådd.
Under workshopen fick vi även i grupp två och två använda oss av en ipad och genom appen "Om en bild" skapa en visuell förberedelse för en barngrupp inför en tänkt aktivitet. Detta är ett bra digitalt verktyg för att förbereda alla barn inför en utflykt. Tillsammans med en kurskamrat gjorde vi en visuell förberedelse inför en utflykt till ett teaterbesök. Många tankar väcktes hos oss. Vi båda upplevde att det hade passat på våra VFU platser då vi tror att flera av de barn i våra barngrupper hade dragit nytta av denna form av förberedelse. Dels för att barnen skall känna sig trygga vad som skall hända, när och varför men även att de språkligt skall kunna förbereda sig att förstå vad det är vi ska göra och vad är exempelvis en teater. De flesta förskolor har idag en ipad vilket gör det lätt att använda appen inför olika utflykter eller aktiviteter. De barn som känner sig otrygga kan på så vis få chans att känna sig trygga och föreberedda inför vad som skall ske, vart man skall åka, när, vad man skall göra där och när vi skall åka tillbaka till förskolan.
Väldigt givande föreläsning och workshop. Som pedagog är det viktigt att alltid ha barns bästa i fokus. Många gånger kan hela barngruppen ta nytta av olika pedagogiska kommunikativa hjälpmedel. Camilla Carlsson visade upp olika kommunikativa hjälpmedel såsom en "samtalsmatta", Bliss-karta, Bild och tidscheman och olika bilder och symboler att använda som kommunikativt hjälpmedel.
[1] Camilla Carlsson hade ett väldigt bra citat i sin PowerPoint som löd "Barn behöver något att säga, ett sätt att säga det på samt en anledning att säga det"
Referenser:
[1] Camilla Carlssonl, Föreläsning och Workshop: Specialpedagogik och kommunikation (del 2). Högskolan I Borås, 2015- 05-08